Ať vás dovolená za pár tisíc nevyjde na miliony

Budova Váci Greens C je umístěná v oblasti Vaci Corridor, což je jedna z nejvyhledávanějších kancelářských lokalit v Budapešti.


Máme za sebou polovinu letošních prázdnin a opět jde vidět, že se cestuje naplno. Doba dovolených se konečně rozjela a lidé si naplánovali, kam se letos podívají a kde stráví svůj volný čas. Je však jedno, zda se hodláte podívat do zahraničí anebo zůstanete v České republice, v obou případech se vám budou hodit naše praktické rady a tipy, na co si dát letos opět po finanční stránce pozor.

 

Cestovní pojištění vás ochrání před bankrotem

Každý z nás by měl zapátrat ve své paměti, kolikrát se mu na cestách přihodilo něco neočekávaného, co pak následně musel složitě řešit. Zkuste si představit, že i vás se jednou může někdo zeptat, zda už jste někdy letěli záchranářskou helikoptérou. Tuto situaci opravdu zažít nechcete, je to velmi drahý špás, proto v těchto případech nejde o to, získat peníze za odřené koleno, ale naopak být připravený na tyto extrémní situace, které skutečně mohou být po finanční stránce likvidační. Pokud však máte dobré cestovní pojištění, bez problému můžete odpovědět „ano, až na ten úraz to byl zážitek“. Neměli bychom tedy nic podceňovat a být v zahraničí kvalitně pojištění. Pamatujme, že hlavním kritériem by zde neměla být pouze cena pojištění, ale právě rozsah toho, co všechno je v něm obsaženo a jaká je výše pojistného plnění. Díky tomu můžete ušetřit velké finanční náklady, a to zejména tehdy, pokud cestujete bez cestovní kanceláře, která vám většinou cestovní pojištění nabízí již v ceně daného zájezdu.

Fotka-clanku_Cestovni-uraz_Web_ZFP-GROUP-2.jpg


Zdroj: Adobe Stock
 

I halíře dělají talíře - odmítat DCC

Dnešní svět přináší spoustu možností, ale s tím také více příležitostí k různým druhům podvodů. Dejte si proto pozor na vaše peníze, mohli byste o ně úplně zbytečně přijít jen proto, že jste o tom, co se v tomto článku dozvíte, nevěděli. Na dovolené, je pokaždé nejlepší a zároveň i nejpohodlnější variantou platit všude kartou. Nemusíte nikdy měnit peníze za nesmyslné kurzy či se stát obětí směnárenského podvodu. Banky dnes většinou nabízí solidní kurzy odpovídající realitě, přičemž často mají i platby v cizích měnách zcela zdarma či jen za velmi nízký poplatek. Když už se přece jen rozhodnete vyměnit si hotovost, doporučujeme udělat to ještě doma před odjezdem a nevyměňovat zbytečně příliš vysokou částku. Pokud se i tak rozhodnete vybírat peníze například až z místního bankomatu, tak je potřeba dát pozor zejména na tyto tři věci, a to:

  • Vaše banka vám může či nemusí naúčtovat poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí,
  • Sám bankomat může mít nastavený ještě další poplatek za výběr, který může být také dost vysoký,
  • Přístroj se vás může zeptat, zda chcete přijmout či odmítnou tzv. Dynamic Currency Conversion (DCC). To znamená, že pokud to přijmete, tak převod měny bude provádět bankomat, což bývá dost nevýhodné, naopak pokud to odmítnete, tak převod peněz provede vaše banka, což bývá mnohem výhodnější.

Na základě toho vám radíme, abyste si vždy zkontrolovali, zda vaše banka účtuje za výběry v zahraničí. Dále byste měli vybírat jen od známých bankovních institucí, které znáte a víte, že si jejich bankomaty neúčtují poplatky za výběr. Úplně nejdůležitější je však to, abyste vždy odmítli DCC! Na něj se vás vyjímaje bankomatu může občas zeptat například i terminál, když platíte kartou. Opět vždy odmítněte konverzi (decline conversion)! Mimo tyto rady týkající se plateb je samozřejmě také myslet na tom abychom nenechávali ležet ladem hotovost na ubytováních, ale případně využít trezoru, který bývá standardním vybavením téměř každého pokoje. Vyvarujte se také podezřelých podniků a nenechávejte své doklady a peněženky příliš na očích, mohlo by se velmi rychle stát, že se stanete obětí kapsářství.
 

Fotka-clanku_Vyber-z-bankomatu_Web_ZFP-GROUP-1.jpg

Zdroj: Adobe Stock
 

Nikdy to není tak špatné, jak to může z počátku vypadat

Teď už nezbývá nic jiného, než vám popřát, ať se vám dovolená vydaří a ať si ji užijete. Když se vám něco přihodí, tak teď už víte, že jste na to připraveni, proto zachovejte klidnou hlavu, myslete pozitivně a nenechte si to místo, ve kterém se nacházíte, zkazit. Přejeme příjemnou dovolenou.

Mgr. Radim Klimek
Marketingový specialista, Brno